SØRLIGE ISLAND
Sørlige og sørvestre Island har et variert landskap. Her finner du alt fra fruktbare jordbruksbygder til isbreer og lavafelt.
Reykjaneshalvøya, på den sørvestre spissen av Island, kjennetegnes ved sporene av forkastningen mellom den eurasiske og den amerikanske kontinentalplaten. Når kontinentalplatene langsomt beveger seg fra hverandre, oppstår det sprekker i jordskorpen der lavamasser fra jordens indre trenger opp til overflaten. Reykjaneshalvøya er preget av disse fascinerende lavafeltene.
På Reykjanes er det geotermiske områder hvorav to (Svartsengi og Hengilssvæði) nå er gjort om til elektriske kraftverk. Gjáin, informasjonssenteret der man kan lese om den geologiske historien, ligger i Svartsengi. På halvøya ligger også det verdensberømte geotermiske badet Den blå lagunen, der du kan bade i varmt og mineralrikt vann fra Islands underjordiske kilder. I uminnelige tider har bebyggelsen på Reykjanes ligget ved stranden, og de har vært avhengige av fisket for å overleve. Med endrede arbeidsvaner er bebyggelsen blitt tettere, men folket har ikke glemt havets gavmildhet.
Også i Thingvellir ses spor etter de to kontinentalplatene som sakte glir fra hverandre. Her er forkastningen svært tydelig og går som en vei gjennom landskapet. Thingvellir er også et av Islands mest berømte og fascinerende steder. Hit ble islendinger innkalt til en lovgivende forsamling i år 930. Forsamlingen ble sammenkalt frem til 1798, det vil si i nesten 900 år. Mange av de islandske sagaene utspilte seg også her. Området ble nasjonalpark på begynnelsen av 1900-tallet og har stått på UNESCOs liste over verdens mest unike naturperler siden 2004. Et annet historisk sted på dette området er Skálholt, kirkens og den kristne tros hovedsete på Island fra midten av 1000-tallet og frem til rundt 1800.
Jo lenger østover man kommer, jo lavere og flatere blir landet, men også mer fruktbart. Historisk gjenlyd kommer fra alle kanter. Her er bl.a. skueplassen for Njáls saga, en av de mest berømte islandssagaene. Denne gjenfortelles på historiesenteret på Hvolsvöllur. Flere museer og organiserte turer forteller om historien og sagaene, blant annet Skógar vid Eyjafjöll, der et av landets mest interessante bygdemuseer ligger.
Det er ikke bare historien som lokker, hele området er fullt av unike og spesielle naturperler. Overalt buldrer det av spektakulære fosser og stryk – den mektigste av dem er Gullfoss. Geotermisk varme finnes vidt omkring, og rundt de viktigste kildeområdene har små samfunn vokst opp, der eksotiske frukter og planter dyrkes frem ved hjelp av varmen fra jorden. Det mest berømte av disse geotermiske områdene er Geysir-området, som har lånt navnet sitt til geysirer over hele verden.
Litt lenger øst på Sydlandet ligger Islands to mest aktive vulkaner. Hekla, som har hatt utbrudd ca. 20 ganger siden bosetningen, er en av Islands mest berømte vulkaner. Katla i Myrdalsjökul ligger litt lenger øst, men er ikke langt etter Hekla når det gjelder antall utbrudd. Nå venter geologer ivrig på neste utbrudd, siden det er gått uvanlig lang tid siden sist.
Denne unike naturen skaper muligheter for en mengde attraksjoner, bl.a. rideturer, rafting og brevandringer.
Utenfor kysten ligger Vestmannaeyjar med sin spektakulære natur, aktive fugleliv og rike historie. Det er bare 30 år siden beboerne på Vestmannaeyjar måtte evakuere Heimaey på grunn av et kraftig vulkanutbrudd. De vendte imidlertid tilbake så snart utbruddet var over, og nå kan turister se resultatet av denne naturkatastrofen.