Østre Island
På østre Island viser landet seg fra sin aller mest majestetiske side. Her ligger Europas største isbre, Vatnajökull, og enorme fjell, og påminnelser om de underjordiske kreftene gjør seg stadig gjeldende.
Få andre steder kan skilte med de samme fargesprakende variasjonene som Lónsöræfi, i østre Borgarfjördur. Her blir landet grønnere, isbreene hvitere, himmelen blåere og sanden hvitere enn på noe annet sted. Dette er noe utenlandske reklamebyråer og filmselskaper har oppdaget og bruker som bakgrunn i reklamer og spillefilmer.
I dette området ble nasjonalparken Skaftafell åpnet i 1967 og er med sitt varierte program en av de mest populære turiststedene i dag. I nasjonalparkens informasjonssenter finner du informasjon om den unike naturen, og i landsbyen Höfn, som ligger i nærheten, kan du se en spesiell isbreutstilling. Ved foten av Vatnajökull ligger også bresjøen Jökulsarlon. Her flyter isberg som har løsnet fra breen, og synet er eventyrlig vakkert.
Fuglelivet på disse områdene er svært mangfoldig, siden de fleste trekkfuglene lander her sammen med et stort antall andre fuglearter fra Europa.
Men det er ikke bare Vatnajökull som lokker på østre Island. Regionens lange fjorder, bratte fjell og spisse tinder skaper et helt unikt landskap. Dette er en av landets eldste deler, og her har isbreene gravd bort mer av jorden enn på noe annet sted. Det har ført til oppdagelsen av magmalommer, som tidligere lå på tre kilometers dyp, der magmaen hadde størknet. Varmen førte til at magmalommene ble fylt (bl.a. av zeolitter) i tilstøtende fjell som nå kan finnes ute ved stranden, f.eks. ved Teigarhorn.
De mest avsidesliggende fjordene ligger nå øde, men turistnæringen har funnet veien hit likevel. Blant annet tilbys det fotturer i denne ødemarken, der man går fra fjellhytte til fjellhytte blant enorme fjell og grønne daler. Langs stranden finnes det grønne øyer å seile til.
Naturen endrer seg når man kommer opp til Hérað, som ligger i le og er svært solrikt. Der åpenbarer det seg en fantastisk vegetasjon. I Egilsstaðir er det et servicesenter for hele østlandet med et mangfoldig servicetilbud for turister. Lenger nord forandrer landskapet seg igjen, naturen blir litt flatere der rike fiskeelver bukter seg mot havet.
Østfjordene har mange naturlige havner, og mot slutten av 1800-tallet ble det bygd mange tettsteder, hvorav de fleste fremdeles eksisterer. Disse fiskeværene har en helt egen sjarm, og mange steder holdes det årlige festivaler. I tillegg er det i de senere årene bygd en mengde nye museer som fokuserer på gamle dagers levemåter, blant annet krigstiden, franske sjømenn, kunstnere og teknologi. Du kan til og med finne museer tilegnet naturen og østfjordenes karakteristikker, stein og reinsdyr. Hovedområdet for reinsdyr er på Fljótdalsheiði.